Steeds vaker horen we geluiden omtrent te hoge concentraties fijnstof op veehouderijen. Een bekend fenomeen dat in de pluimveehouderij sinds er meer omgeschakeld is naar Bio en Scharrel groter is geworden. Vaker hebben milieu of dierwelzijn aanpassingen een keerzijde. In de varkenshouderij gelden ook hoge concentraties fijnstof echter deze bedrijven hebben vaak een zogenaamde End Of Pipe oplossing in de vorm van een luchtwasser. Voor veehouderijen met open stallen, denk aan veel melkveebedrijven, is deze materie lastiger maar ook hier zijn mogelijkheden om hoge concentraties fijnstof te reduceren.
We zijn nu zover dat we kunnen en moeten gaan omdenken. Ik introduceer de stelling :
Veehouderijen zijn de longen van onze samenleving en ons platteland
Het is ook mogelijk. Er is echt een oplossing. Sector en gemeenten kunnen een oplossing bieden. Ik ben ervan overtuigd dat menig veehouder hier ook best in wil investeren echter zal er ook steun vanuit de overheid of samenleving moeten komen daar het voor hun ook een direct voordeel gaat bieden. Het belang voor de veehouder is duidelijk. Het is beter voor zijn gezondheid en die van het dier.
Waar staan we nu ? Het is mogelijk om oplossingen in de stal te realiseren. Samen met VFA Solutions is hun bestaande techniek verder ontwikkeld om toe te gaan passen in de Agrarische Sector en dan met name in stallen. Positieve Ionisatie in combinatie met daadwerkelijke stofafvang in het gebouw. We vangen de geladen stofdeeltjes dus ook daadwerkelijk af. Ioniseren gebeurd nu ook op andere manieren. Dit is echter vaak Negatieve Ionisatie, stofdeeltjes dwarrelen rond en slaan uiteindelijk tegen bv het dak of dwarrelen samen richting de grond. Rendementen zijn laag.
Mens en het dier hebben ook massa. Het is dus een utopie om te denken dat geladen deeltjes allemaal op de grond terecht komen. Zowel mens als dier ademen die in omdat wij ook in contact staan met de grond en dus massa hebben. Geladen stofdeeltjes die dan ingeademd worden zijn slechter voor de gezondheid daar je ze in grotere vorm binnenkrijgt.
Er is dus maar 1 goede oplossing. Ioniseren met een Positieve lading en direct afvangen.
Smits Agro heeft nu Ionisatie Units die in stallen geplaatst kunnen worden met een zeer hoge efficiëntie. Er zijn diverse mogelijkheden. Horizontaal, verticaal, staand en hangend. Ook combinaties zijn mogelijk, bijvoorbeeld geïntegreerd met een warmtewisselaar. Of toch een End Of Pipe oplossing. Dit heeft niet onze voorkeur maar is wel mogelijk. We zijn van mening dat deze problematiek aangepakt moet worden bij de bron en niet End Of Pipe.
We hebben de ASPRA Agro met een efficiëntie van 80%. Wij vangen als enige ook de kleinere fijnstofdeeltjes af en dat is uniek. Bacterien, microben, virussen hechten zich aan de kleinste deeltjes. Hoe kleiner je ze afvangt hoe beter het is. Tevens killen we daadwerkelijk virussen die we afvangen doordat we ze positief laden. 30.000 V gaat erdoor heen. Geen virus overleeft dit. Met de ASPRA Agro vangen we 80 % PM10, 50% PM2,5 en nog ruim 20% voor de Ultrafijnstof PM1.
Met de ASPRA PMC kunnen we 99% reductie halen door toevoeging van extra lamellen, Nog hogere reducties van de kleinste Ultra deeltjes wordt dan mogelijk. Echter deze techniek zal niet direct nodig zijn in de Agrosector maar wordt al wel toegepast in de Industrie.
De gewenste reductie bepaalt het aantal Units die nodig zijn om dit te bewerkstelligen. Dit berekenen we middels een CADR berekening. Een nauwkeurige berekening waarin meerdere factoren meegenomen worden.
We zijn dus nu in staat om gezondere lucht te maken. Gezonder dan de buitenlucht. Stelt u zich eens voor dat ons platteland met hun veehouderijen de longen gaan worden voor onze samenleving. Ik vindt het een prachtige uitdaging die nu ook echt te realiseren is.
ASPRAⓇ Agro
ASPRAⓇ PMC